Olemme koonneet usein kysytyt kysymykset tälle sivulle. Toivottavasti löydät niistä avun!

Mikäli tilanteesi koskee jotain muuta, tarkista vielä asukkaanopas, tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme.


Asunnon hakeminen:

Asuntoa haetaan täyttämällä ensin asunnonhakulomake.

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot. Merkinnät eivät ole este asunnon saamiselle. Hakija sitoutuu kuitenkin pyydettäessä toimittamaan tarvittavat lisäselvitykset, esim. vuokravelkaan liittyvistä merkinnöistä.

Asuntohakemuksen lisäksi meille ensisijaisesti toimitettavat liitteet:

  • verotustodistus tai verotuspäätös (tai molemmat) viimeksi vahvistetusta verotuksesta, kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä hakijoilta
  • selvitys bruttokuukausituloista (palkkatodistus tai tosite eläkkeestä, Kelan avustuksista yms.)

Lisäksi hakemukseen on liitettävä seuraavat selvitykset, jos perhe muuttaa omistusasunnosta työpaikan johdosta toiselle paikkakunnalle vuokra-asuntoon:

  • selvitys lähtöpaikkakunnalla sijaitsevan oman asunnon käytöstä (varallisuudesta voidaan vähentää oman asunnon arvo, mahdollinen vuokratulo otetaan huomioon perheen tulona)
  • työnantajan todistus uudesta työpaikasta

Liitteet voit parhaiten lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen orimattilanasunnot@orimattila.fi.

Hakemus on voimassa 6 kuukautta lähettämisestä.


Asuntohakemuksen uusiminen:

Mikäli tietosi ovat pysyneet ennallaan, voit jatkaa hakemuksen voimassaoloa ottamalla yhteyttä sähköpostitse orimattilanasunnot@orimattila.fi. Muussa tapauksessa, tee uusi hakemus. Huomioithan, että uuden hakemuksen jättäminen korvaa vanhan hakemuksen.

Jos et jostain syystä pysty tekemään sähköistä hakemusta olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse.


Asunnon vaihtaminen:

Mikäli olet jo Orimattilan Asuntojen vuokralainen ja haluat vaihtaa asuntoa elämäntilannettasi paremmin vastaavaan asuntoon, tee asuntohakemus.

Vaihtaessasi toiseen asuntoomme, et joudu maksamaan päällekkäisiä vuokria, vaan kodinvaihto toteutetaan joustavasti. Asunnostasi tehdään ennakkotarkastus eikä sinulla saa olla maksamattomia maksuja/vuokraa. Aran asukasvalintaohjeistus on käytössä myös asunnon vaihtajilla. Olemme yhteydessä, kun olemme käsitelleet vaihtohakemuksesi ja meillä on tarjota hakuasi vastaavaa asuntoa. Hakemus on voimassa 6 kuukautta.


Asukasvalinta:

Valitsemme uudet asukkaat hakemusten perusteella käyttäen Aran asukasvalintaohjeistusta.

Asunnontarve on tärkeä valintaperuste. Hakemus kannattaakin täyttää tarkasti ja kertoa tilanteesta esimerkiksi muutamalla sanalla lisätietoihin, sekä toimittaa liitteet ja pyydettäessä mahdolliset lisäselvitykset. Kun meillä on tarjota toiveittesi mukainen asunto, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. Väliaikatietoja asukasvalinnasta emme valitettavasti pysty antamaan.


Asuntotarjous:

Ilmoitamme asuntotarjoukset aina sähköpostitse tai puhelimitse. Asuntotarjous on voimassa yleensä 3 vuorokautta.

Asuntoa näyttää joko nykyinen asukas tai kiinteistösihteeri / huoltoyhtiön edustaja. Varaa näyttö mahdollisimman pikaisesti tarjouksessa olevasta numerosta. Toivomme myös, että ilmoitat päätöksesi asuntotarjouksen suhteen mahdollisimman pian asunnolla käynnin jälkeen.


Vuokrasopimuksen sopimusehdot:

Vuokrasopimuksemme on AHVL:n mukainen toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Meillä ei ole minimi- tai maksimiasumisaikaa.


Vuokrasopimuksen irtisanominen:

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Vuokrasopimus on irtisanottava kirjallisesti ja irtisanomisilmoituksessa on oltava kaikkien vuokrasopimuksen allekirjoittaneiden vuokralaisten allekirjoitukset. Irtisanomisilmoituksen on oltava vuokranantajalla ennen kalenterikuukauden päättymistä.

Valitettavasti sähköisessä muodossa olevaa irtisanomislomaketta ei ole. Voit tulostaa irtisanomislomakkeen sivuiltamme ja täyttää sen käsin.

Irtisanomisilmoitukset voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen orimattilanasunnot@orimattila.fi. Liitä allekirjoitettu irtisanomislomake viestin liitteeksi. Irtisanomisilmoituksen voi lähettää myös kirjepostitse osoitteella Orimattilan Asunnot, PL 46, 16301 Orimattila, tai tuoda suoraan toimistoon osoitteeseen Erkontie 9. Kuoreen merkintä “Vuokrasopimuksen irtisanominen”. Toimistomme on avoinna toistaiseksi ainoastaan ajanvarauksella arkisin klo 9–12.

Irtisanomisaikana vuokranantajalla on oikeus esitellä huoneistoa uusille vuokralaisille. Sovimme esittelyajan kanssasi tai pyydämme, että asunnosta kiinnostunut hakija ottaa sinuun yhteyttä ja voitte sopia asunnon näytön keskenänne.

Jos vain toinen asukkaista haluaa irtisanoa sopimuksen, huoneistosta poismuuttava asukas täyttää ja allekirjoittaa irtisanomisilmoituksen omalta osaltaan. Huoneistoon jäävä asukas hyväksyy irtisanomisilmoituksen allekirjoituksellaan. Mikäli vakuus on asukkaiden yhteisissä nimissä tai poismuuttavan henkilön nimissä, tulee vakuus uusia huoneistoon jäävän asukkaan nimiin.


Vakuus:

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista on meille toimitettava vakuus.

Tarkastamme asukkaiksi valittavien henkilöiden luottotiedot, jotka vaikuttavat vakuuden määrään. Luottotietojen perusteella vakuus on joko 1 kk:n vuokra tai 3 kk:n vuokraa vastaava määrä. Vakuus maksetaan tilille tai voit hakea Kelasta siihen maksusitoumuksen.

Maksusitoumus on aina asuntokohtainen ja toimitettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.  Maksusitoumus haetaan itse Kelasta meiltä saadulla asuntotarjouksella. Kelaa on pyydettävä toimittamaan meille päätös sähköpostilla osoitteeseen orimattilanasunnot@orimattila.fi.

Vuokrasuhteen päätyttyä palautamme vakuuden seuraavan kuukauden aikana, edellyttäen, että asunnon lopputarkastuksessa ei ilmennyt vikoja esimerkiksi loppusiivouksen suhteen, olet maksanut vuokrat, käyttökorvaukset ja mahdolliset muut vastuullesi kuuluvat kustannukset asianmukaisesti sekä olet luovuttanut kaikki sinulle luovutetut avaimet.


Vuokrasuhteen alkaessa:

Vuokraamaasi huoneistoon on tehty huoneistotarkastus edellisen asukkaan muutettua pois. Mikäli kuitenkin huomaat asuntoon muuttaessasi vikoja tai puutteita, teethän asiasta sähköisen vikailmoituksen. Dokumentoi viat ja puutteet tarvittaessa.

Muista palauttaa vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä toimistolta saamasi huoneistotarkastuslomake viikon kuluessa. Helpoiten voit palauttaa sen osoitteeseen orimattilanasunnot@orimattila.fi. Löydät lomakkeen sivuiltamme myös sähköisenä.


Vastuunjako:

Olet velvollinen ilmoittamaan meille asunnossa mahdollisesti ilmenevistä vioista ja korjaustarpeista viipymättä ne havaittuasi. Suoritus- ja korvausvastuut sekä vuokralaisen että vuokranantajan kannalta voit tarkistaa vastuunjakotaulukosta, joka löytyy Asukaslaskutushinnasto-välilehdeltä.


Vuokranmaksu:

Vuokranmaksupäivä on kunkin kuun 5. päivä. Eräpäivää ei voi siirtää. Se on kaikilla vuokralaisillamme sama 1.1.2021 alkaen.

Jos kuitenkin maksat vuokrasi myöhässä, kannattaa asiasta ilmoittaa meille hyvissä ajoin. Maksumuistutuspalveluamme hoitaa Intrum Oy. Voimme mahdollisuuksien mukaan neuvotella kanssasi yhden maksusuunnitelman. Jos maksusuunnitelmaa ei noudateta, siirtyvät maksut ilman erillistä ilmoitusta kokonaisuudessaan Intrumille.

Reskontramme palvelee vuokra-asioissa arkisin klo 10–11 numerossa 041 731 4107, tai sähköpostitse orimattilanasunnot@orimattila.fi.


Vesimaksun määräytyminen:

Asunnoissamme vesimaksu määräytyy henkilöluvun mukaisesti. Tällä hetkellä vesimaksun suuruus on 21 € / hlö / kk.

1.1.2021 alkaen on kohteissa, joissa on vesimittarit ja kulutuslaskutus, siirrytty ennakkovesimaksuihin 21 € / hlö / kk. Tasauslaskutus puolivuosittain.


Autopaikat:

Ota yhteys asiakaspalveluun. Autopaikka maksaa 1.1.2021 alkaen 9 €/kk.


Saunavuorot:

Asukkaillemme ilmainen viikoittainen saunavuoro. Asiakaspalvelun kautta varaukset/muutokset tarvittaessa.


Pesutupa:

Asukkaillemme ilmainen. Varataan talon omalta pesutupalistalta. Yksi varaus kerrallaan. Varatun vuoron käytettyään voi varata uuden ajan. Listalle on merkittävä aina nimi ja asunnon numero.


Lemmikit:

Lemmikit ovat yleisesti tervetulleita meille asumaan, ainoana poikkeuksena Opintien pientalot.


Asukastoiminta:

Haluamme tukea ja kannustaa asukkaitamme yhteistoimintaan naapureiden kanssa. Miltä kuulostaisi pihatalkoiden, peli-illan tai vaikkapa joulujuhlien järjestäminen yhdessä naapureiden kanssa? Lisätietoa Asukastoiminta-välilehdeltä.